Gardeny 22 Kft.

A gyeplyuggatás egy olyan eljárás, amelynek során lyukakat hoznak létre a pázsit felszínén. A kiváló minőségű gyepfelület fenntartásához elengedhetetlen a gyep igényei szerint kialakított tápanyag-utánpótlás, vízellátás és megfelelő talajszerkezet. A gyep lyuggatása a talaj légáteresztő képességének javítására és a gyep egészséges növekedésének biztosítására szolgál

Miért olyan fontos a gyeplyuggatás?

Taposás hatására erősen összetömörödött felső talajréteg jelentősen csökkenti annak víz- és légáteresztő képességét. A legerősebben összetömörödésnek kitett rész a gyep felső néhány centiméteres része. 

A gyeplyuggatás hatékonyan javítja a talaj felső részének levegőzését, csökkenti annak kompaktálódását. Továbbá ez  módszer biztosítja az öntözővíz és a tápanyagok áramlását a talajba, egyenesen a gyökerzónába.

Ha a munkaműveletet nem végezzük el, akkor idővel a gyökerek nem tudnak megfelelően fejlődni és növekedni, ami a gyep minőségének és állapotának csökkenéséhez vezethet.

A gyeplyuggatás a pázsit állapotától és a talaj típusától függően ismételhető, érdemes évente egyszer vagy kétszer elvégezni. A legjobb időpont erre a tavasz vagy az őszi időszak, amikor a gyep aktív növekedési fázisban van.

A gyeplyuggatás legfőbb előnyei

A gyeplyuggatás számos előnyt biztosít a gyepnek. A folyamat során a lyuggatógép tüskéi négyzetméterenként lyukak sokaságát hozza létre 5- 10 cm mélységben, melynek a köszönhetően csökken a feltalaj összetömörödése, javul a vízelnyelés, növekszik a gyökérzet növekedése és gázcseréje, valamint csökken a gyepfilc és az elhalt növényi részek mennyisége.

A gyeplyuggatás általában egy speciális géppel történik. Ez a gép 5-9 cm mély föld dugókat emel ki a talajból, aminek a helyén lyukak képződnek úgy, hogy azok képzése során nem tömörödik a talaj. Hatására a víz és tápanyag a mélyebb rétegekben húzódó gyökérzónába is akadály nélkül eljut. Ez a folyamat homokszórással kombinálva a talaj szerkezetén is javítani tud. Ez az aerációs (szellőztető, levegőhöz juttató) folyamat az, ami rendkívül kedvező hatással bír a gyepre.

Előnyös lehet mindenképpen a gyeplyuggatás, ha agyagos, tömör, vízzárórétegként viselkedő talajunk van, ha a nagy meleg megviseli a talajt és ennek hatására túl sokat kell öntözni vagy ha a talaj vízmegtartó képessége nagyon alacsony és gyakran kiszárad.

Családi vállalkozásunk 2000 óta foglalkozik gyeplyuggatással és automata öntözőrendszerek telepítésével, a mai napig több száz új rendszert építettünk Szolnokon és annak térségében. 

Folyamatosan bővülő gépparkunkkal szolgáltatatásainkat a legmagasabb színvonalon tudjuk elvégezni. Legidősebb gépeink csupán 3-4 évesek. Fontosnak tartjuk a géppark folyamatos frissítését, rendszeres karbantartását. Ez a gépek tisztán tartását, élezését, kopó alkatrészek cseréjét és egyéb kisebb karbantartási műveleteket jelent. 
Gyeplyuggatás, pázsitok felújítása vagy egyéb, gyephez kapcsolódó szolgáltatás esetén fordulj hozzánk bizalommal!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.